20 Ekim 2014 Pazartesi

ÇEKİÇTE ZEYTİN


 
     Oğluna asma dik, torununa da zeytin diye boşuna söylememişler. Binlerce sene yaşıyor kaç nesil insanoğlu görüyor, hem meyvesinden hem kendisinden yararlanılıyor ama hala hak ettiği değeri göremiyor. Neden mi böyle söylüyorum? Şu yüzden efendim maddi çıkarlarımız için bin yıllık zeytin ağaçlarını söküyoruz veya kesiyoruz yerine ne mi yapıyoruz termik santrellerden tutta evler villalar oteller yani bi yerde beton dikiyoruz bin yıllık ağacın gölgesine.

İnsanımız seviniyor o santrallerde otellerde çalışabileceği için para kazanacak evlenecek belki anasına babasına bakacak insanlar fakat yine parayı kazanan bugünün ağası iş adamları ve taşeronlar oluyor maalesef; bize ise yine kırıntılar ile yetinmek kalıyor ne yazık ki ve ağacımızdan da oluyoruz iyi mi ?

Bugün tariften daha çok bir kışa hazırlık kavanozu için zeytin kırdık. Kendimi bildim bileli bu zeytinden yerim. Babaannem, babam, amcam, eniştem herkes yapardı bu zeytinden ve rakı ile birlikte afiyetle yerdik. Kendi zeytininizi toplayabilir yada pazardan alabilirsiniz, ben pazardan almayı tercih ettim. Fakat 29 Ekim'de Gökçeada da olacak zeytin toplama etkinliğine herkes davetliymiş diye duydum, aklınızda bulunsun.

Elinize oturacak bir taş alın sert bir zemin üzerine 'yeşil' zeytinlerinizi koyun ve taşla çekirdeği görüneceği zamana kadar tek vuruşta ezin. Zeytininizin ağzı açılmış çekirdeği görünmüş olması gerekli.

Elinizdeki bütün zeytinleri kırınca bir kaba alın ve zeytinlerin üzerini örtecek kadar su ile doldurun. Üç gün bu vaziyette bekletin. Daha sonraki günler her gün zeytininizin suyunu değiştirin. Bu rutini on beş gün tekrarlayın. Bir haftayı geçtiğinde zeytininizi tadın, eğer acı bir zeytinsever iseniz kullanacağınız kadarını süzüp zeytinyağı limon ve tuz ile karıştırıp servis edin. Eğer acısız seviyorsanız on beş gün sonunda kontrol edin ve o şekilde tüketin. Şimdiden kolay gelsin, umarım daha uzun yıllar zeytin kırmaya devam edebiliriz.

Tarif: Mehmet Ali Eskin 
Fotoğraf:Can Mete







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder