22 Ekim 2014 Çarşamba

TAVUK CİĞERİ EZMESİ

Aslında kafamda ördek ciğeri ezmesi vardı fakat sizde takdir edersiniz ki bulması zahmetli ve pahalı bir et ördek eti, sakatatları da öyle...

Bu sebepten şimdilik tavuk ciğeriyle denedik eğer yapabilirsek bir sonraki sefer ördek ciğeriyle de denemek isteriz.

Peki ne kullandık, ev yapımı reçel, ekşi mayalı köy ekmeği, bahçeden roka ve de baharat...

İyi de bu adanın ürünü değil ki niye yapmış bu adam bu tarifi? Diyebilmeniz mümkün fakat unutmayın ki burda yaşayan Rum ailelerin geçmişte çok köklü bir yemek kültürü olduğunu biliyoruz.



      MALZEMELER:
TAVUK CİĞERİ (bir paket)
SOĞAN (bir adet)
SARIMSAK (üç diş)
KREMA (bir yemek kaşığı)
SÜT(üstünü kapatacak kadar)
BAHARATLAR(birer tutam; tarçın, kimyon, kişniş, pul biber)
TUZ ve TAZE ÇEKİLMİŞ KARABİBER
ZEYTİNYAĞI (üç yemek kaşığı)

HAZIRLANIŞI : Tavuk ciğerlerinin yağlarını alın ve üstünü kaplayacak kadar süt dökün. Bir gün dolapta dinlendirin. Ertesi gün ise sütten çıkarın ve kalan sütü kullanmayın. Bir adet soğanı küçük kareler halinde doğrayın ve sotelemeye başlayın, ardından sarımsakları üçe bölün ve kavurun daha sonra tavuk ciğerlerini kızartın. İki tarafı da kızaran ciğerlerin üzerine krema dökün ve baharatlarla tatlandırın. Ocağın altını kapatın ve pişen ciğerleri blendera alın. Krema haline gelinceye kadar parçalamaya devam edin. Daha sonra bir kalıba dökün ve ister dondurun isterseniz de soğutarak muhafaza edin. Servis edeceğiniz zaman porsiyonlayarak yada kalıp halinde servis edin.

SERVİS ÖNERİSİ: Reçel biraz peynir ve iyi bir şarküteri ürünü ile servis edebilirsiniz. Meyve olarak üzüm veya elma kullanabilirsiniz. Ekmeğinizi kızartmayı unutmayın! Afiyet olsun.

Tarif ve Metin: Mehmet Ali Eskin
Fotoğraflar: Can Mete




1 yorum:

  1. İlk defa duydum, gordum okudum. Cok dikkatimi cekti. Ozenli,guzel,şik ve bir o kadar leziz goRunuyor. Ellerine saglik

    YanıtlaSil