16 Ekim 2014 Perşembe

TUZDA BALIK

Yayına başlamamızın üçüncü gününde ikinci tarifimizi tamamladık. İkinci tarifte tuzda balığı denedik. Tuzda balığı yapmak için kaya tuzu kullandık ve iyi sonuç aldık, balık fırından çıktığında tuz hiç bozulmamıştı.Tarif için levrek balığı kullandık ve yaklaşık yarım kilogram büyüklüğünde olan bu balık gayet lezzetli idi. Eğer siz bu tarifi denemek isterseniz sinarit veya çipura ile de deneyebilirsiniz.

 Yapımı riskli olmasıyla birlikte çok keyifli ve zor olmayan bir tarif bu, riskine değinecek olursak balığın üzerini kaplayan tuz kırılabilir ve balık direkt olarak ısıya maruz kalacağından kurur veya fırından çıkan balığın derisini çıkartmaya çalışırken tuza maruz kalır ve balığınız çok tuzlu bir hal alacağı için yemeniz pek mümkün olmaz. Bu durumda balığınızı tranş* yaparken çok dikkatli olmanız gerekli. Fakat düzgün bir tranş sürecinden çıkan ve tabağa gelen balık deyim yerinde ise lokum gibi olacaktır. Sulu ve içerisine koyduğunuz çeşitli aromatiklerin kokusu balığınızı yerken sizi oldukça mutlu edecektir.


                       


                       


                             TUZDA BALIK

MALZEMELER: LEVREK 500 gr
                              KAYA TUZU (yaklaşık 2 kg.)
                              LİMON 1adet
                              ADAÇAYİ 1 dal
                              KARABİBER 5 tane
                              SARIMSAK 1diş
MAYDANOZ SALATASI İÇİN;
                              MAYDANOZ bir avuç
                              KURU SOĞAN  birkaç dilim
                              PUL BİBER bir tutam
                              LİMON bir tatlı kaşığı
                              ZEYTİN YAĞI bir yemek kaşığı
                              TUZ bir tutam

YAPILIŞI: Balıkçıdan aldığınız balığınızın içini temizletin ama pullarını aldırmayın. Tuzda balıkta pul sizin dostunuzdur, balığa olabildiğince az etki etmesini sağlar. Bir kabın içerisine tuzu boşaltın ve karıştırarak ıslatın. Balığınızın karın bölgesine limon dilimleri, adaçayı, karabiber, sarımsak dilimleri ile doldurun. Fırın tepsinizin zeminini balık boyutunda tuzla kaplayın, balığınızın karnını içeri doğru kapatın ve üstünü kaplayacak kadar tuz ile kaplayın. Isıtılmış fırında 180C de 30 dakika pişirin.
Balığınız pişerken maydanoz ile soğanı ovun zeytinyağı limon ve tuz ile tatlandırın. Balığınız hazır olduğunda balığınıza zarar vermeden üstündeki katılaşmış tuzu kırın ve derisini soyun.balığınızı tabağa alın, maydanoz salatası ve taze narlarla beraber servis edin. Afiyet olsun.

*(Tranş, orijinali Tranche olan Fransızca bir kelimeden dilimize geçmiştir. Etleri belirli
kalınlıkta kesme veya bütün büyük parçadan porsiyonluk parçalara ayırma anlamında
kullanılmaktadır.)

Tarif: Mehmet Ali Eskin
Fotoğraflar: Can Mete

                       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder